PODEMOS PRESCINDIR YA DE LA CENTRAL NUCLEAR DE COFRENTES....HAZLO POSIBLE Y HAZ LO POSIBLE ¡ PASATE A LAS RENOVABLES!

dijous, 25 d’abril del 2013

Vídeo: veus pel tancament de Cofrents


Si et preguntaren per què no volem les centrals nuclears, què diries?
En aquest vídeo, més de 40 persones mostren les seues raons per a tancar les nuclears, per a tancar Cofrents, una central atòmica plena de problemes i que cada dia ens fa pensar en Txernòbil, Harrisburg, Fukushima..., i en els milers de persones afectades i les grans extensions de terres contaminades, perquè a la fi, el cost econòmic d'una catàstrofe nuclear el paguem els ciutadans.

Tenim raons per a no voler viure amb aquesta amenaça sobre els nostres caps. És immoral que deixem aquest "regal" a les generacions futures, els residus que continuaran sent radioactius durant desenes de milers d'anys, mentre que les elèctriques, en aquest cas Iberdrola, tenen beneficis indecents a costa de la nostra seguretat, de la nostra salut i de la del medi ambient, i a més gaudeixen del suport del govern.

En plena crisi, el tancament de les nuclears pren major importància, perquè les renovables generen molts més llocs de treball i ofereixen un sistema elèctric segur, democràtic, descentralitzat i net.

UNEIX-TE A NOSALTRES I AJUDA'NS A TANCAR LES NUCLEARS, A TANCAR COFRENTS!
APUNTA'T A QUALSEVOL DELS COL·LECTIUS QUE COMPARTIM LA PLATAFORMA "TANQUEM COFRENTS" O A LA COORDINADORA ESTATAL ANTINUCLEAR (CEAN)

dimecres, 24 d’abril del 2013

Nova marxa antinuclear a Cofrents


Este diumenge 21 d’abril s'ha realitzat una nova marxa de protesta contra la central nuclear de Cofrents, convocada per la plataforma Tanquem Cofrents, que agrupa les principals organitzacions ecologistes, i també sindicats i altres entitats de la societat civil valenciana. La marxa va recórrer els 4’5 km entre Jalance i la central nuclear, en un ambient festiu i amb una gran vistositat ja que, a més a més de pancartes i banderes, els manifestants portaven canyes amb globus negres i grocs, els colors del símbol nuclear.

La marxa, que va reunir centenars de persones, va estar encapçalada per una pancarta amb el lema “Tanquem Cofrents”, que portaven representants de totes les organitzacions integrades en la plataforma i el diputat autonòmic Juan Ponce, de Compromís. La manifestació, que va ocupar un carril de la carretera i va transcórrer sense incidents, es va realitzar coincidint amb l’aniversari del desastre de Txernòbil, i a la seua finalització es va llegir un manifest que exigia el tancament de la central nuclear valenciana.

La plataforma Tanquem Cofrents ha volgut celebrar amb esta marxa que enguany ja hi ha una nuclear menys en funcionament a l’Estat espanyol, la de Garoña, i a més a més exigir novament el tancament urgent de Cofrents i la resta de centrals nuclears. Tot això dins de la reivindicació d’un sistema elèctric diferent, més segur, eficient, democràtic i barat per als consumidors, basat en l’estalvi, l’eficiència energètica i la utilització de les energies renovables.

Tanquem Cofrents considera que la seua campanya antinuclear, que anualment té l'acte central en esta marxa a Cofrents, és més necessària ara que mai, davant de la campanya que estan realitzant les grans elèctriques que formen el lobby nuclear, amb la complicitat i participació del Govern central, per a eliminar les energies renovables i continuar impulsant i privilegiant les centrals nuclears. D’una banda, el Govern ha realitzat tota una successió de canvis normatius, amb efectes retroactius sobre les energies renovables per a reduir la seua rendibilitat i contribució al sistema elèctric, i per un altra, una campanya de propaganda i desinformació en els mitjans, que intenta que la ciutadania oblide el recent desastre de Fukushima i permeta a les grans elèctriques prolongar el funcionament de les centrals nuclears. Tot això per a continuar mantenint l’estatus quo de l’actual sistema energètic, i continuar obtenint els enormes i indecents beneficis que han vingut disfrutant, a costa de la salut i la seguretat de la societat valenciana i de les generacions futures.

Per això, Tanquem Cofrents vol recordar que les centrals nuclears són intrínsecament perilloses i que seguixen produint-se avaries i accidents de forma continuada en les nuclears de tot el món. Només durant la setmana prèvia a la marxa han hagut de parar per avaria els reactors 1 i 2 de Lasalle (EUA), Kozdoluy-5 (Bulgària) i Angra-1 (Brasil). També este mes s’han produït importants terratrémols prop de centrals nuclears al Japó i l’Iran, i s’ha tornat a posar de manifest la precarietat de la situació en la central de Fukushima Daichii, que no està ni de bon tros controlada i continua patint avaries i abocant radioactivitat al medi ambient. Durant este mes ha patit dos incidents diferents de pèrdua d’alimentació elèctrica i d’avaria dels sistemes provisionals de refrigeració i, a més a més, s’han detectat fugues de milers de litres d’aigua radioactiva en 3 dels 7 depòsits on s’emmagatzemen. 

No es lliura tampoc Cofrents d’estos problemes, com posa de manifest l’avaria que va sofrir el 4 d’abril, quan es va produir una anomalia en una font d’alimentació elèctrica, que provocà que totes les unitats d’actuació automàtica que depenien de l’esmentada font quedaren inoperables.

Tanquem Cofrents considera que enguany la seua exigència del tancament immediat de Cofrents s’ha vist fortament reforçada per les recents declaracions de Gregory B. Jaczko, qui va ser president fins a l’estiu passat de la Comissió Reguladora Nuclear (NRC) dels Estats Units, organisme semblant al Consell de Seguretat Nacional (CSN) espanyol. Este mateix mes d’abril, durant la Conferència Internacional de Política Nuclear Carnegie, Jaczko va demanar el tancament de tots els reactors nord-americans en funcionament, per sofrir problemes irreparables de seguretat.

Per a Tanquem Cofrents esta demanda és aplicable també a la central de Cofrents, i a la majoria de les altres nuclears de l’Estat espanyol, ja que van ser construïdes per les mateixes empreses nord-americanes que van posar en marxa els reactors que l’expresident de la NRC considera insegurs, després de la catàstrofe de Fukushima, i com a còpies de reactors ja existent en el territori nord-americà.

Concretament, el reactor de Cofrents, model BWR-6, va ser construït per l’empresa General Electric (EUA). El seu disseny i construcció es va realitzar a imatge i semblança del de la central de Grand Gulf-1, ubicada en l’estat de Mississippi i que va entrar en funcionament en 1982 (dos anys abans que el de la central valenciana). A més a més d’este, existeixen als EUA altres 3 nuclears bessones de la de Cofrents: la central de Clinton, a l’estat d’Illinois, la de River Bend-1 a Lousiana i la de Perry a Ohio.

divendres, 19 d’abril del 2013

Notícies nuclears (abril/2013)


TEPCO ha patit dos problemes de subministrament d'energia a Fukushima Daiichi, a causa - directa i indirecta – de petits animals.

Primer va ser un apagada que va afectar una gran part de l'emplaçament de Fukushima el 19 de març. Una investigació ha conclòs que va ser causada per una rata que va poder entrar en una caixa de commutació després que un treball realitzat per un tècnic deixara un petit forat en una làmina de plàstic. La rata va caminar després a través d'un interruptor automàtic i provocà un curtcircuit en la font d'alimentació. La potència va ser restaurada després d'aproximadament cinc hores, però l'apagada elèctrica va deixar fora de servei els sistemes de refrigeració dels reactors 1, 3 i 4 i d'un que dóna servei a tota la central nuclear, de manera que quan l'electricitat va tornar no es va restablir la refrigeració dels reactors de manera immediata; de fet, es va tardar 2 dies a recuperar la refrigeració de l'últim dels tres reactors afectats.

Els sistemes de refrigeració s'encarreguen, principalment, de mantenir a una temperatura segura –inferior als 65 graus centígrads- les barres de combustible gastades que s'emmagatzemen en les piscines de cada reactor nuclear. Tres alts directius de Tokyo Electric Power (TEPCO) han sigut sancionats per la lenta resposta percebuda durant el tall d'energia. Arran d'aquest incident, el govern de Shinzo Abeha ha ordenat a Tepco que garantisca l'existència de fonts d'energia múltiples per a Fukushima-1 i que millore el seu sistema de prevenció de riscos.

No obstant això, menys de tres setmanes després d'aquest primer accident s'ha produït una nova fallada durant tres hores en l'alimentació elèctrica del sistema de refrigeració de la piscina de combustible usat de la unitat 3, durant les quals la temperatura de la piscina va apujar una dècima. TEPCO ha explicat que l'error probablement es va produir durant els treballs de la instal·lació de barreres de malla específicament per a impedir l'accés d'animals a les caixes elèctriques, encara que els detalls encara estan investigant-se.

Aquests incidents posen de manifest, una vegada més, que els reactors accidentats no es troben realment sota control en una situació de parada freda, i demostren la precarietat de les instal·lacions provisionals amb què s'estan gestionant aquesta destrossada central.


Fugues en depòsits d'aigua radioactiva a Fukushima

TEPCO va detectar a principis d'abril la fuga en un dels set depòsits on emmagatzema l'aigua radioactiva procedent dels reactors accidentats, quan els nivells de radiació es van disparar en les mostres d'aigua arreplegades entre els revestiments interiors de la cisterna. Els nivells de radiació en mostres d'aigua preses fora del tanc també han augmentat, la qual cosa indica la pèrdua d'aigua, segons va informar el portaveu de TEPCO.

Més de 270.000 tones d'aigua altament radioactiva ja estan emmagatzemades en centenars de tancs gegantins i en un altre tanc subterrani. Són visibles fins i tot a l'entrada de la planta i s'han construït al voltant del complex. A hores d’ara ja estan ocupats en més del 80 per cent de la seua capacitat d'emmagatzemament. TEPCO espera que la quantitat que s’hi haja d’emmagatzemar es duplique en tres anys i preveu la construcció de centenars de tancs més per a mitjan 2015 per a satisfer la demanda. El tanc on s'han detectat les fugues conté 13.000 tones d'aigua, que és una part de l'aigua que s'usa per a refredar combustible fos en els reactors de Fukushima Dai-ichi danyats en l'accident de març de 2011. Té un volum de diverses vegades el d'una piscina olímpica i és semblant a un abocador de residus industrials. Mesura 60 metres de llarg i 53 d'ample, i es troba soterrat a 6 metres de profunditat en terra i cobert per tres làmines impermeables. S’ha construït excavant directament la terra i està recobert per una capa exterior d'argila i per dues capes de revestiment de polietilé, amb un encoixinat de feltre entre capa i capa.


Segons TEPCO, s'han detectat fins a 6.000 becquerels de radiació per metre cúbic en l'aigua trobada entre les làmines impermeables dels tancs i el sòl, A més, també s'han detectat substàncies radioactives en l'aigua acumulada al voltant dels tancs, i es calcula que 120 tones d'aquesta aigua radioactiva s'han escapat d'aquest tanc. TEPCO ha començat a bombar l'aigua del tanc a un altre pròxim en un procés que podria portar unes dues setmanes.

Però hi ha més: uns dies després, el 7 d'abril, els responsables de la malparada central han informat d'un segon vessament d'aigua radioactiva, de nou en un dels tancs subterranis d'emmagatzemament.

TEPCO va assegurar que l'aigua que s'ha vessat en aquest segon depòsit és "molt poca" i ni tan sols es planteja transvasar la resta de l'aigua del tanc danyat a una nova ubicació, segons indica l'agència de notícies japonesa Kiodo.

I justament el 9 d'abril TEPCO ha informat de fugues en un tercer depòsit, justament on s'estava transvasant l'aigua del primer depòsit on s'han detectat les fugues, per la qual cosa el procés de transvàs s'ha paralitzat. Les fugues han fet que TEPCO “estiga perdent la fe” en aquests depòsits subterranis i complica extraordinàriament l’emmagatzematge i la gestió segura d'aquestes immenses quantitats d'aigua radioactiva, ja que no hi ha ara mateix cap altra opció disponible on ubicar-les.

Tot i que TEPCO utilitza un procés per a reciclar i eliminar el cesi radioactiu de l'aigua usada en la refrigeració dels nuclis i piscines danyades, aquesta conserva altres substàncies contaminants.

Des de l'inici de la crisi nuclear, en diverses ocasions l'operadora ha informat de la filtració d'aigua contaminada provinent de la planta tant al mar davant de la central com a l'exterior, amb la qual cosa les autoritats realitzen proves periòdiques per tal d’analitzar l'impacte produït, però les seus troballes es difonen amb comptagotes. Els peixos capturats prop de la planta han mostrat alts nivells de radiació des de la crisi, cosa que demostra que l'aigua contaminada de la instal·lació s'ha estat abocant a la mar en diverses ocasions, segons l'Associated Press. A més, es pensa que l’aigua radioactiva associada amb la crisi de Fukushima s'ha estat filtrant també contínuament al mar a través de les aigües subterrànies.El mes passat, un alt executiu de Tepco va dir que la companyia estava lluitant per aturar les filtracions des dels edificis dels reactors danyats a les aigües subterrànies dels aqüifers propers i que poden tardar fins a quatre anys en arreglar el problema.

Actualment, més de dos anys després que es desencadenara la crisi nuclear, la pitjor des de Txernòbil en 1986, prop de 3.500 empleats treballen en la planta per a retirar el combustible danyat i desmantellar les unitats afectades, un procés que segons els experts pot allargar-se unes quatre dècades.

Les fusions han provocat que la planta allibere grans quantitats de radiació en l'entorn i el desplaçament d'al voltant de 160.000 persones de les seues llars. No saben quan o si serà possible tornar a casa.



Perill d'explosió en el cementeri nuclear d'Hanford Site

La junta federal de seguretat nuclear dels Estats Units ha emés una advertència sobre el perill que els tancs subterranis de residus radioactius en la reserva nuclear d'Hanford, a l'estat de Washington, podrien explotar.


L'advertència de la Junta de Defensa d’Instal·lacions Nuclears reitera allò que les autoritats estatals i federals han sabut des de fa molt de temps sobre el risc que una acumulació de gas hidrogen en l'interior dels tancs d'emmagatzemament puga produir explosions que alliberen materials radioactius.

Les autoritats federals van anunciar al febrer que sis dels tancs subterranis d'emmagatzemament en les instal·lacions d'Hanford tenen fugues.

El projecte de neteja de 56 milions de galons de residus radioactius procedents de la producció de plutoni per a armes nuclears ha estat farcit de complicacions, problemes pressupostaris i retards. La reserva nuclear d'Hanford data de la Segons Guerra Mundial, quan el lloc va ser usat per a fer plutoni per a armes nuclears com a part del Projecte Manhattan. 



Accidents mortals en diverses centrals nuclears


Quatre persones van resultar ferides fa uns dies en la planta nuclear de Callaway a Missouri (USA). Una va patir una lesió menor i tres van ser traslladades a un hospital local.

L'accident, segons la Comissió Reguladora Nuclear (NRC), va ocórrer el 2 d'abril, quan es va produir un "arc elèctric" en un transformador de suport de la subestació de la planta. En el moment del “flash” el transformador havia estat retirat pel servei de manteniment. Alguns edificis fora del bloc d'alimentació es van quedar sense electricitat, però no va haver-hi impacte en l'equip o els sistemes de la planta, segons la NRC.

L'incident és el segon accident personal greu en una planta nuclear dels EUA en poc temps. En la mateixa setmana s'ha produït un greu accident, en caure una peça d'equip pesant a una central d’Arkansas; s’hi van causar ferides a huit treballadors de la planta i la mort d'un altre. Els treballadors estaven movent un estator d’un generador de turbina quan un aparell d'elevació es va enfonsar. La unitat 1 es trobava en situació de parada de recàrrega en aquell moment i va perdre la alimentació elèctrica des del exterior quan un equip elèctric es va danyar en caure-li damunt el generador. El generador també va causar una pèrdua d'energia elèctrica a una de les quatre bombes de refrigeració del reactor, cosa que provocà l’apagada automàtica de la unitat.

I abans d'aquestos accidents als EUA, dos treballadors van morir i un tercer va resultar greument ferit en un accident durant els treballs de manteniment en un edifici del reactor núm. 4 de la central nuclear de Cattenom, al nord-est de França.

L'accident va ocórrer el 28 de febrer, quan els treballadors estaven treballant en la pintura o el tractament de les parets d'aquest edifici sobre una plataforma que, segons sembla, es va desprendre i va deixar caure als treballadors alguns metres, fins a la planta inferior.

L'empresa propietària, EDF, informa que, encara que l'ajuda va ser enviada immediatament, dos dels treballadors no van poder ser reanimats i moriren a causa de les ferides. El tercer treballador va resultar ferit greu.

L'empresa ha declarat que ha posat en marxa una investigació sobre la causa exacta de l'accident. L'autoritat de seguretat nuclear francesa (Autorité de Sûreté Nucléaire, ASN) també ha enviat inspectors a la planta a fi d’investigar l'accident. 



El reactor suís de Mühleberg obté llicència d'operació il
·limitada

El 28 de març del 2013, el Tribunal Federal de Suïssa ha dictat sentència a favor de l'operador de la planta d'energia nuclear Mühleberg, anul·lant la sentència de març de 2012 del Tribunal Administratiu Federal que limita la llicència d'explotació a finals de juny del 2013 Aquesta decisió significa de fet una llicència d'explotació il·limitada del reactor d'aigua en ebullició (BWR) de 373 MW, de 42 anys d’edat, que va arribar a la criticitat per primera vegada el 8 de març de 1971 i es va connectar a la xarxa l'1 de juliol de 1971, la qual cosa fa de Mühleberg un dels cinc reactors més antics del món. El Tribunal Federal considera que les activitats de supervisió de la Inspecció Nacional de Seguretat Nuclear (ENSI) és prou per a garantir la seguretat. El propietari BKW suposadament planeja operar la planta fins al 2022 i després canviar a les energies renovables. L'aliança antinuclear Nein zu neuen AKW (No a les centrals nuclears noves) va reaccionar afirmant que "en açò, d'una manera perversa, el risc nuclear per a la població suïssa després de la catàstrofe de Fukushima està augmentant en compte de disminuir". El fet que els dos tribunals federals més alts en el país no es posen d'acord sobre la interpretació de la llei és considerada per l'Aliança com a "explosiu". 



La radiació emanada de Fukushima afecta ja els nadons als EUA


Investigadors nord-americans han confirmat que el desastre nuclear de Fukushima (nord-est de Japó), al març de 2011, ha generat un alt nombre d'anormalitats tiroïdals entre els nounats a la costa oest dels Estats Units, que va assolir en aquell any un màxim de precipitacions radioactives.

Dies després de la catàstrofe ocasionada pel sisme de magnitud 9 i el posterior tsunami, que va deixar 20.448 morts, va destruir 72 mil cases i va obligar a evacuar 200.000 persones al nord-est de Japó, les concentracions de iode radioactiu I-131 en les pluges nord-americanes eren fins a 211 vegades superiors a les normals.

Els nivells més alts de I-131 es van documentar en cinc estats: Califòrnia (oest), Hawaii (nord), Alaska (nord), Oregón (nord-oest) i Washington (capital).



Del 17 de març al 31 de desembre de 2011 el nombre de casos d'hipotiroïdisme congènit en aquests cinc estats va ser un 16 per cent major que en el mateix període del 2010.

La major divergència (+28 per cent) es va registrar en el període del 17 de març al 30 de juny d'aquell any.

Al febrer d'enguany es va informar que el 44,2 per cent dels xiquets examinats en la prefectura de Fukushima també tenen anormalitats tiroïdals.

El iode radioactiu que entra al cos humà s'acumula en la glàndula tiroide, que produeix hormones de creixement. L'exposició a la radiació pot atrofiar el creixement del cos i el cervell d'un xiquet, fins i tot provocar cretinisme i càncer de tiroide. Aquestes malalties i símptomes estan molt ben documentades després de Txernòbil, un accident nuclear succeït en la central nuclear d'Ucraïna el 26 d'abril de 1986.

Els fetus en el claustre matern són més vulnerables a la contaminació radioactiva, ja que els seus sistemes de resistència no estan desenvolupats. Els xiquets i els adults poden protegir la seua glàndula tiroide del I-131 si consumeixen iode estable. En saturar-se amb aquest iode, la glàndula rebutja radioisòtops.

Totes les conseqüències a llarg termini de la radiació alliberada en l'accident nuclear de la central de Fukushima al març de 2011 no han sigut calculades encara.

L'Organització Mundial de la Salut adverteix que els joves estan en risc d’intoxicació per radiació en la glàndula tiroide, mentre que els xiquets i xiquetes s'enfronten a les pitjors conseqüències, perquè les seues cèl·lules es divideixen a un ritme accelerat.

L'última investigació assenyala que en el transcurs de cinc anys l'aigua de l'oceà altament contaminada de la zona podria arribar a la costa oest dels Estats Units.

dimarts, 16 d’abril del 2013

L'expresident de la Comissió Reguladora Nuclear dels EUA avala el tancament de Cofrents



Gregory B. Jaczko s'oposa a prorrogar el funcionament de les centrals nuclears després de la catàstrofe de Fukushima

Gregory B. Jaczko, que fins l'estiu passat va ser president de la Comissió Reguladora Nuclear (NRC) dels Estats Units —organisme semblant al Consell de Seguretat Nacional (CSN) espanyol—, exigeix el tancament de tots els reactors nord-americans en funcionament, per patir problemes irresolubles de seguretat. Aquesta demanda és aplicable també a la central de Cofrents, que va ser construïda per les mateixes empreses nord-americanes que van posar en marxa els reactors que l'expresident de la NRC considera insegurs després de la catàstrofe de Fukushima.

Gregory B. Jaczko, expresident de la Comissió de Seguretat Nuclear (NRC) dels Estats Units d’Amèrica (EUA), ha manifestat la seua oposició a les pròrrogues de 20, i fins i tot 40 anys, que estan demanant i obtenint nombroses centrals nord-americans, a les quals els vencia la llicència de funcionament després de 40 anys d'activitat. Jaczko va fer aquesta afirmació durant la Conferència Internacional de Política Nuclear Carnegie, celebrada aquest mateix mes d'abril. Segons l'expresident de la NRC, els 104 reactors nuclears que actualment es troben en funcionament als EUA tenen problemes irreparables de seguretat.

La posició de Jaczko, contrària a la renovació de les llicències de funcionament de les centrals nuclears més obsoletes, reforça les tesis de la plataforma Tanquem Cofrents, que agrupa les principals organitzacions ecologistes del País Valencià, i també sindicats i entitats de la societat civil, que exigeixen el tancament immediat de la nuclear valenciana. Cofrents i les altres centrals espanyoles van ser construïdes per empreses nord-americanes i els seus models de fabricació són iguals als de les nuclears dels EUA. Per tant, Cofrents i la resta de centrals espanyoles són tan perilloses com els 104 reactors nord-americans que, segons l'expresident de la NRC, pateixen problemes irreparables de seguretat.

Concretament, el reactor de Cofrents, model BWR-6, va ser construït per l'empresa nord-americana General Electric. El seu disseny i construcció es van realitzar a imatge i semblança del de la central de Grand Gulf-1, ubicada a l'estat de Mississipí i que va entrar en funcionament en 1982 (dos anys abans que la central valenciana). A més del de Grand Gulf-1, als EUA hi ha altres 3 nuclears bessones a la de Cofrents: la central de Clinton, a l'estat d'Illinois, la de River Bend-1 a Lousiana i la de Perry a Ohio. Precisament, la nuclear de Perry, que es va posar en marxa en 1986, acumula com Cofrents un llarg historial de problemes i accidents. Destaca especialment l'incendi que va patir, l'any 2010, el sistema de lubricació d'una de les bombes d'aigua que alimenta la caixa d’acer del reactor de Perry.

Les declaracions de Jaczko oposant-se a prorrogar el funcionament de les nuclears més obsoletes són inusuals per a un membre o exmembre de la NRC. Segons ell mateix, responen a un procés de reflexió, iniciada arran de l'accident de Fukushima, i al convenciment que l'actual política de les empreses nuclears d'anar posant un pedaç sobre un altre no garanteix la seguretat de les centrals. La seua preocupació per la perillositat de les nuclears nord-americanes explica la seua dimissió, presentada l'estiu passat, després de mesos d'enfrontaments amb els altres 4 comissionats de la NRC per la insistència de l'expresident de la comissió a exigir més mesures de seguretat arran del desastre de Fukushima.

Per a Tanquem Cofrents, la postura de Jaczko reforça i avala la històrica reivindicació de la plataforma: el tancament de la central de Cofrents i la transició cap a un model energètic net, sostenible, segur i eficient, basat en l'estalvi energètic i en l'ús d'energies renovables. Una reivindicació que aquest diumenge Tanquem Cofrents portarà fins a la mateixa porta de la central nuclear, durant la marxa anual que convoca la plataforma. La protesta partirà de la localitat de Jalance i per a facilitar la participació de la societat civil Tanquem Cofrents ha organitzat l’eixida d’un autobús gratuït des de la ciutat de València.

El ex presidente de la Comisión Reguladora Nuclear de EE.UU. avala el cierre de Cofrents



Gregory B. Jaczko se opone a prorrogar el funcionamiento de las centrales nucleares tras la catástrofe de Fukushima

Gregory B. Jaczko, quien fue presidente hasta el verano pasado de la Comisión Reguladora Nuclear (NRC) de Estados Unidos, organismo similar al Consejo de Seguridad Nacional (CSN) español, exige el cierre de todos los reactores estadounidenses en funcionamiento, por sufrir problemas irresolubles de seguridad. Esta demanda es aplicable también a la central de Cofrentes, que fue construida por las mismas empresas norteamericanas que pusieron en marcha los reactores que el ex presidente de la NRC considera inseguros, tras la catástrofe de Fukushima..

Gregory B. Jaczko, ex presidente de la Comisión de Seguridad Nuclear (NRC) de EE.UU, ha manifestado su oposición a las prórrogas de 20, e incluso 40 años, que están pidiendo y obteniendo numerosas centrales estadounidenses, a las que les vencía su licencia de funcionamiento tras 40 años de actividad. Jaczko realizó esta afirmación durante la Conferencia Internacional de Política Nuclear Carnegie, celebrada este mismo mes de abril. Según el ex presidente de la NRC, los 104 reactores nucleares que actualmente se encuentran en funcionamiento en EE.UU. tienen problemas irreparables de seguridad.

La postura de Jaczko, contraria a la renovación de las licencias de funcionamiento de las centrales nucleares más obsoletas, refuerza las tesis de la plataforma Tanquem Cofrents, que agrupa a las principales organizaciones ecologistas del País Valencianos, así como a sindicatos y entidades de la sociedad civil que exigen el cierre inmediato de la nuclear valenciana. Cofrents y las demás centrales españoles fueron construidos por empresas norteamericanas y sus modelos de fabricación son iguales a los de las nucleares de EE.UU. Por tanto, Cofrents y el resto de centrales españolas son tan peligrosos como los 104 reactores estadounidenses que, según el ex presidente de la NRC, padecen problemas irreparables de seguridad. 

Concretamente, el reactor de Cofrents, modelo BWR-6, fue construido por la empresa General Electric (EE.UU.). Su diseño y construcción se realizó a imagen y semejanza del de la central de Grand Gulf-1, ubicada en el estado de Misisipi y que entró en funcionamiento en 1982 (dos años antes que el de la central valenciana). Además del de Grand Gulf-1, en EE.UU. existen otras 3 nucleares gemelas a la de Cofrents: la central de Clinton, en el estado de Illinois, la de River Bend-1 en Lousiana y la de Perry en Ohio. Precisamente, la nuclear de Perry, que se puso en marcha en 1986, acumula como Cofrents un largo historial de problemas y accidentes. Destaca especialmente el incendio que sufrió, en el año 2010, el sistema de lubricación de una de las bombas de agua que alimenta la vasija del reactor de Perry.

Las declaraciones de Jaczko oponiéndose a prorrogar el funcionamiento de las nucleares más obsoletas son inusuales para un miembro o ex-miembro del NRC. Según él mismo, responden a un proceso de reflexión, iniciada a raíz del accidente de Fukushima, y al convencimiento de que la actual política de las empresas nucleares de ir poniendo venda sobre venda no garantiza la seguridad de las centrales. Su preocupación por la peligrosidad de las nucleares norteamericanas explica su dimisión, presentada el verano pasado, tras meses de enfrentamientos con los otros 4 comisionados del NRC por la insistencia del ex presidente de la comisión en exigir más medidas de seguridad a raíz del desastre de Fukushima.

Para Tanquem Cofrents, la postura de Jaczko refuerza y avala la histórica reivindicación de la plataforma: el cierre de la central de Cofrents y la transición hacia un modelo energético limpio, sostenible, seguro y eficiente, basado en el ahorro energético y en el uso de energías renovables. Una reivindicación que este domingo Tanquem Cofrents llevará hasta la misma puerta de la central nuclear, durante la marcha anual que convoca la plataforma. La protesta partirá de la localidad de Jalance y para facilitar la participación de la sociedad civil Tanquem Cofrents fletará un autobús gratuito desde la ciudad de Valencia.

dilluns, 1 d’abril del 2013

El 21 d'abril: Marxa Antinuclear a Cofrents


MÁS ABAJO EN CASTELLANO

Com en aquests últims anys, la Plataforma Tanquem Cofrents torna a organitzar la Marxa Antinuclear a Cofrents, que tindrà lloc el diumenge 21 d'abril.

La Marxa partirà a les 11.30 h des de la població de Jalance (a uns 4,5 km de la central nuclear), des de davant de la piscina municipal, al costat de la carretera nacional N-330.

Enguany hem de celebrar que ja hi ha una central nuclear menys a Espanya, però continuen havent-hi motius per a la preocupació i la reivindicació del tancament de totes.

Us animem per tant a unir-vos a aquesta marxa.

Per a les persones que assistiu des de València i rodalia, hem de dir-vos que hi ha autobusos gratuïts que eixiran a les 9:00 h de la plaça d'Espanya, concretament al costat de la parada Espanya-Ermita de les línies 2 i 80 de l'EMT.

Després de la marxa anirem a menjar junts (qui vulga) a una casa rural de la zona. Per descomptat, cadascú pot portar-se el seu propi menjar, però hem negociat un menú comú a preu reduït. És important que qui vinga amb l'autobús i/o vinga a menjar el menú s'apunte enviant un correu a l'adreça tanquemcofrents@gmail.com abans del 18 d'abril perquè puguem contractar la logística necessària.

Ens veiem en la marxa.

CARTELL DE LA MARXA EN PDF (VALENCIÀ)



Como en estos últimos años, la Plataforma Tanquem Cofrents vuelve a organizar la Marcha Antinuclear a Cofrentes, que tendrá lugar el domingo 21 de abril.

La Marcha partirá a las 11.30 h desde la población de Jalance (a unos 4,5 km de la central nuclear), desde delante de la piscina municipal, junto a la carretera nacional N-330.

Este año hemos de celebrar que ya hay una central nuclear menos en España, pero siguen habiendo motivos para la preocupación y la reivindicación del cierre de todas ellas.

Os animamos, por tanto, a uniros a esta marcha.

Para las personas que asistáis desde València y alrededores, hemos de deciros que hay autobuses gratuitos que saldrán a las 9:00 h de la plaza de España, concretamente al lado de la parada España-Ermita de las líneas 2 y 80 de la EMT.

Tras la marcha iremos a comer junt@s (quien quiera) a una casa rural de la zona. Por supuesto, cada uno puede llevar su propia comida, pero hemos negociado un menú común a precio reducido. Es importante que quien venga en el autobús y/o venga a comer el menú se apunte mandando un correo a la dirección tanquemcofrents@gmail.com antes del 18 de abril para que podamos contratar la logística necesaria.

Nos vemos en la marcha.

CARTEL DE LA MARCHA EN PDF (CASTELLANO)